6. prosince 2017

Postup

1. Cibuli, česnek, mrkev, řapíkatý celer, chilli papričku a zázvor očistíme. Vše pokrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm nejdříve cibuli s česnekem, pak přidáme celer a opékáme ještě 3 minuty.

2. Do hrnce poté dáme zázvor, chilli i mrkev a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a přiklopené pokličkou vaříme 20 minut. Pak přidáme propláchnutou čočku a vaříme ještě 15-20 minut doměkka.

3. Z polévky dáme stranou jednu nebo dvě naběračky. Zbytek rozmixujeme dohladka a pak vložíme zpět část odebrané polévky. Dochutíme solí a pepřem. Polévku podáváme dozdobenou koriandrem a chilli papričkou. Dle chuti můžeme zakápnout dýňovým olejem.

Ingredience

1 velká cibule
4 stroužky česneku
6 mrkví
4 stonky řapíkatého celeru
1 chilli paprička + na ozdobu
kousek čerstvého zázvoru (cca 7 cm)
3 lžíce olivového oleje
1200 ml zeleninového vývaru
200 g červené čočky
sůl
mletý barevný pepř
koriandr na ozdobu