Ingredience4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g |
2. V rendlíku nahřejeme polovinu oleje, přidáme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli a restujeme dozlatova. Scedíme ji, olej uchováme a cibuli vrátíme do rendlíku. Zalijeme vývarem a zvolna vaříme.
3. Mezitím v pánvi na zbylém rozpáleném oleji kotlety zprudka opečeme. Přendáme je do pekáče a dopékáme v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut doměkka.
4. V pánvi zahřejeme uchovaný olej z cibulky, přidáme med a na půl plátky nakrájená očištěná jablka. Pozvolna je z obou stran opečeme dozlatova, přendáme na talíř a uchováme v teple. Do pánve vlijeme mošt, necháme odvařit med a přelijeme do rendlíku s vývarem. Svaříme asi na polovinu.
5. Pak teplotu snížíme, přidáme ocet a zredukujeme na požadovanou konzistenci. Do základu zašleháme změklé máslo a výpek z kotlet. Omáčku dle chuti přisolíme. Vepřové kotlety podáváme společně s jablky a jablečnou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou např. pečené brambory s olivovým olejem a rozmarýnem a dušené kysané zelí.