21. srpna 2018

Postup

1. Kotlety omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Necháme je odležet cca 20 minut při pokojové teplotě.

2. V rendlíku nahřejeme polovinu oleje, přidáme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli a restujeme dozlatova. Scedíme ji, olej uchováme a cibuli vrátíme do rendlíku. Zalijeme vývarem a zvolna vaříme.

3. Mezitím v pánvi na zbylém rozpáleném oleji kotlety zprudka opečeme. Přendáme je do pekáče a dopékáme v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut doměkka.

4. V pánvi zahřejeme uchovaný olej z cibulky, přidáme med a na půl plátky nakrájená očištěná jablka. Pozvolna je z obou stran opečeme dozlatova, přendáme na talíř a uchováme v teple. Do pánve vlijeme mošt, necháme odvařit med a přelijeme do rendlíku s vývarem. Svaříme asi na polovinu.

5. Pak teplotu snížíme, přidáme ocet a zredukujeme na požadovanou konzistenci. Do základu zašleháme změklé máslo a výpek z kotlet. Omáčku dle chuti přisolíme. Vepřové kotlety podáváme společně s jablky a jablečnou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou např. pečené brambory s olivovým olejem a rozmarýnem a dušené kysané zelí.

Ingredience

4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
sůl
čerstvě drcený černý pepř
50 ml rostlinného oleje
1 malá cibule
300 ml vepřového vývaru
1 lžíce medu
2 jablka
250 ml přírodního jablečného moštu
1 lžíce malinového octa (nahradit lze jablečným a mrazenými malinami)
30 g másla