1. listopadu 2018

Postup

1. Čočku namočíme do 1000 ml vody a necháme přes noc bobtnat.

2. Očištěnou panenku osolíme, opepříme, potřeme hořčicí smíchanou s najemno nasekaným rozmarýnem a necháme v chladu marinovat několik hodin.

3. Nabobtnalou čočku uvaříme v té vodě, ve které byla namočená, doměkka asi 12 minut. Ke konci varu osolíme, hotovou ji scedíme a propláchneme studenou vodou.

4. Panenku opečeme dozlatova ze všech stran na olivovém oleji, přidáme k ní celý česnek, poté ji přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut.

5. Na pánvičce po panence orestujeme zlehka na menší kousky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájenou feferonku. Po 5 minutách přidáme hotovou čočku, lístky máty, citronovou šťávu a necháme prohřát. Dle potřeby můžeme dosolit.

6. Před podáváním panenku nakrájíme na plátky, můžeme posypat třeba hrubozrnnou solí a servírujeme s teplou čočkou. Pro zintenzivnění chuti můžeme přidat například čerstvé bylinky.

Ingredience

250 g černé čočky Beluga
600 g vepřové panenky
sůl podle potřeby
mletý pepř podle potřeby
1 lžíce dijonské hořčice
1 snítka rozmarýnu (+ na ozdobu)
olivový olej na smažení
4 stroužky česneku
1 červená paprika
2 žluté chilli papričky
10 listů máty (+ na ozdobu)
2 lžíce citronové šťávy