Ingredience250 g černé čočky Beluga |
2. Očištěnou panenku osolíme, opepříme, potřeme hořčicí smíchanou s najemno nasekaným rozmarýnem a necháme v chladu marinovat několik hodin.
3. Nabobtnalou čočku uvaříme v té vodě, ve které byla namočená, doměkka asi 12 minut. Ke konci varu osolíme, hotovou ji scedíme a propláchneme studenou vodou.
4. Panenku opečeme dozlatova ze všech stran na olivovém oleji, přidáme k ní celý česnek, poté ji přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut.
5. Na pánvičce po panence orestujeme zlehka na menší kousky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájenou feferonku. Po 5 minutách přidáme hotovou čočku, lístky máty, citronovou šťávu a necháme prohřát. Dle potřeby můžeme dosolit.
6. Před podáváním panenku nakrájíme na plátky, můžeme posypat třeba hrubozrnnou solí a servírujeme s teplou čočkou. Pro zintenzivnění chuti můžeme přidat například čerstvé bylinky.