23. srpna 2017

Postup

1. V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme sklouznout do vody. Pak děrovanou lžící opatrně obalíme bílek kolem žloutku. Vaříme asi 3-4 minuty. Pak zastřená vejce vyjmeme a necháme okapat.

2. Připravíme holandskou omáčku. V kastrůlku smícháme žloutky, smetanu a ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Pomalu zahříváme na sporáku a za stálého šlehání metlou vyšleháme do do husté pěny. Stáhneme ze sporáku a po částech metlou vmícháme teplé rozpuštěné máslo.

3. Housky rozřízneme na půlky a opečeme na sucho na pánvi. Opečenou polovinu bulky potřeme máslem, na máslo položíme plátky uzeného lososa a zastřené vejce, které osolíme a opeříme. Nakonec přelijeme omáčkou a posypeme řeřichou. Při přípravě Vejce Benedikt musíme pokračovat rychle.

Ingredience

2 lžíce octa
4 vejce
4 malé žemle
1 ořech másla
200 g uzeného lososa
sůl
mletý černý pepř
řeřicha na posypání

Na holandskou omáčku:
3 žloutky
2 lžíce smetany
sůl
mletý bílý pepř
2 lžíce citronové šťávy
125 g másla