28. října 2017

Postup

1. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecky. Ve středně velké pánvi rozehřejeme máslo a polovinu švestek na něm orestujeme. Podlijeme je vínem, přidáme povidla a vaříme asi 15 minut na mírném ohni.

2. Mezitím maso opláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a krátce povaříme. Vodu slijeme a maso uchováme v teple.

3. Omáčku rozmixujeme dohladka, přidáme do ní zbytek švestek a společně krátce povaříme. Dochutíme ji solí, cukrem, citronovou kůrou a mletým kořením. Uzené maso nakrájíme na silnější plátky a rozdělíme na talíře. Přelijeme je teplou švestkovou omáčkou a podáváme společně s bramborovými špalíčky. Nakonec vše dozdobíme čerstvými lístky tymiánu.

Ingredience

300 g zralých švestek
20 g másla
200 ml červeného vína
1 lžíce švestkových povidel
600 g uzeného masa (vepřová plec bez kosti)
sůl
asi 2 lžíce krupicového cukru
½ lžičky nastrouhané kůry z bio citronu
špetka mleté skořice
mletý hřebíček, dle chuti
mletý badyán, dle chuti
čerstvé lístky tymiánu na dozdobení