2. listopadu 2017

Postup

1. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do husté pěny. Pak lehce vmícháme najemno nastrouhané oříšky a moučkový cukr. Těsto rozetřeme do dvou dortových forem (22 cm) vyložených pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Korpusy necháme vychladnout ve formách a pak vyjmeme.

2. Mezitím hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na drobné kousky. Dáme je do kastrolu přidáme citronovou šťávu, cukr, zalijeme vodou a vaříme asi 8 – 10 minut dosklovata. Odstavíme, přilijeme likér a necháme vychladnout.

3. Želatinu namočíme do studené vody a necháme 5 minut nabobtnat. Ricottu smícháme s oběma druhy cukru a 200 ml vyšlehané smetany. Zbylou smetanu přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme vymačkanou nabobtnalou želatinu, necháme rozpustit a vlijeme do připravené náplně. Promícháme a přidáme scezené hrušky.

4. Do vymazané a vysypané formy vložíme na dno jen korpus a nalijeme na něj náplň. Pak na povrch položíme druhý korpus a necháme zatuhnout 4 hodiny v chladničce. Pak sejmeme formu a koláč pocukrujeme.

Ingredience

Korpus:

4 vejce (velikost L)
120 g krupicového cukru
sůl
160 g lískových oříšků
100 g moučkového cukru + na formu a posypání

Hrušky:

450 g zralých hrušek
2 lžíce citronové šťávy
70 g krupicového cukru
1 lžíce hruškového likéru

Náplň:

16 g želatiny (4 plátky)
450 g ricotty
150 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
250 ml 33% smetany
rostlinný olej na formu