1. června 2018

Postup

1. Sušenky nameleme na jemno a smícháme s rozpuštěným máslem a rozpuštěnou čokoládou. Tuto hmotu namačkáme na dno dortové formy. Stěny dortové formy lehce potřeme olejem.

2. Příprava 1. vrstvy: Želatinu namočíme do studené vody a necháme pár minut bobtnat. Mezitím promícháme mascarpone  s tvarohem, cukrem, kardamomem a citronovou šťávou. Krátce směs prošleháme.1/3 této vyšlehané směsi nahřejeme na zhruba 40-50 °C a rozpustíme v ní vymačkanou želatinu. Tuto směs zamícháme do vyšlehaného krému a ihned nalijeme na zatažený korpus. Vložíme do lednice a necháme asi 1 hodinu zatuhnout.

3. Příprava 2. vrstvy: Smetanu vyšleháme. Želatinu namočíme do studené vody a necháme opět nabobtnat. Borůvkový džem nahřejeme na 50 °C a rozpustíme v něm vyždímanou želatinu. Do této směsi zamícháme zakysanou smetanu a vyšlehanou šlehačku. Druhou vrstvu natřeme na připravený korpus s první vrstvou. V lednici necháme dvě hodiny vychladnout.

Ingredience

Na korpus:
200 g máslových sušenek
70 g másla
90 g mléčné čokolády

Na 1. vrstvu:
6 plátků želatiny
100 g mascarpone
250 g měkkého tvarohu
špetka mletého kardamomu
130 g cukru
šťáva z 1 velkého citronu

Na 2. vrstvu:
250 ml smetany ke šlehání
7 plátků želatiny
180 g borůvkového džemu
100 g zakysané smetany
cukr dle potřeby a dle sladkosti džemu