11. října 2018

Postup

1. Do mísy nalijeme rajčatové pyré s tabascem a jablečným octem. Přidáme cukr, uzenou papriku, sůl a pepř. Zamícháme a kuřecí maso naložíme do marinády. Uložíme do lednice a necháme nejlépe přes noc marinovat.

2. Druhý den maso přendáme do pekáčku, podlijeme 100 ml vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 50 minut.

3. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. V menším kastrůlku si ohřejeme mléko, smetanu a máslo. Hotové brambory zcedíme, propasírujeme přes cedník a za postupného přidávání teplé mléčné směsi vyšleháme metlou dohladka. Nakonec ochutíme solí.

4. Upečené kuřecí maso vyndáme, výpek si přelijeme do kastrůlku a kuřata necháme lehce vystydnout, aby se nám dobře obírala nebo natrhala 2 vidličkami. Obrané kuře vložíme do omáčky a spolu dalších 5 minut provaříme, aby se nám spojili chutě. Hotové maso servírujeme s bramborovou kaší.

Ingredience

300 g rajčatového pyré
1 lžička tabasca
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce cukru
2 lžíce uzené papriky
sůl
mletý černý pepř
800 g kuřecího masa
Na kaši:
800 g oloupaných brambor
200 ml plnotučného mléka
100 ml 30% smetany ke šlehání
2 lžíce másla