27. října 2017

Postup

Do většího hrnce dejte zelí i  s nálevem, přidejte hrnek vody, bobkový list, nové koření a  dejte vařit. Ve druhém hrnci vařte v osolené vodě s kmínem brambory pokrájené na kostičky.

Slaninu i  cibuli pokrájejte na kostičky a  orestujte na másle. Po chvíli přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a  opečte ji z obou stran. Jakmile jsou brambory takřka vařené, ale stále ještě na skus, slijte je, ale vodu z nich si ponechte, a  přidejte je k zelí.

V mléce rozkvedlejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a  důkladně rozmíchejte. Přidejte klobásu, slaninu, cibulku, a  pokud je polévka příliš hustá, i  trochu vody z brambor. Nechte asi 10 minut probublávat a  před podáváním ještě dochuťte solí a  pepřem.

Tip: Kysané zelí je díky vysokému obsahu vitamínu C tou pravou obranou i první pomocí v jednom. Šťavnaté zelí Česká chuť pochází z úrodného srdce jižní Moravy a představuje skvělou přílohu k masu, perfektně se hodí do salátů, na přípravu pravé staročeské zelňačky či valašské kyselice. Právě hutné polévky jsou skvělou volbou, zahřejí a dodají spoustu potřebných živin.

Ingredience

 

400 g kysané zelí
bobkový list
nové koření
300 g brambor
sůl
kmín
100 g královské slaniny
1 cibule
20 g másla
100 g klobásy
50 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
pepř