27. června 2018

Postup

1. Šalotku oloupeme, nakrájíme najemno a na rozpáleném oleji ji necháme zesklovatět. Karotku oloupeme, podélně rozpůlíme a rozložíme ji do pekáče nebo na plech s vyšším okrajem. Přidáme máslo a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut doměkka.

2. Pomeranč omyjeme a kůru okrájíme v tenkých proužcích. Pak z pomeranče vymačkáme šťávu a nalijeme ji do mixéru. Přidáme opečenou karotku nakrájenou na menší kousky, osmahnutou cibuli, smetanu a 200 ml studené vody. Vše dobře rozmixujeme, osolíme a opepříme.

3. Karotkové pyré propasírujeme přes jemné síto a dáme na 4 hodiny do chladničky. Polévku rozdělíme do misek, přidáme lžíci jogurtu, lístky máty a pomerančovou kůru.

Ingredience

1 šalotka
asi 2 lžíce oleje
1000 g karotky
asi 30 g másla
1 chemicky neošetřený pomeranč
250 ml smetany na vaření
sůl
mletý černý pepř
4 lžíce jogurtu
máta na ozdobení