11. listopadu 2017

Postup

1. Maso dáme do mísy a propracujeme společně se solí, pepřem a otrhanými opláchnutými lístky tymiánu. Z masové směsi postupně vytvarujeme malé kuličky o průměru cca 3 cm. Plátky slaniny překrájíme na menší kusy a kuličky jí obalíme.

2. Listové těsto rozválíme na plát silný cca 4 mm a nakrájíme na proužky široké 2 cm. Na špejli napíchneme vždy jako první proužek těsta a poté masovou kuličku se slaninou, přes kterou přehneme těsto. Postup opakujeme. Špízy rozložíme na plech s pečicím papírem, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

3. Mezitím listový salát a mátu opláchneme a necháme okapat. Lusky hrášku očistíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Vaříme asi minutu a půl, scedíme a ihned zchladíme v ledové vodě. Do mísy dáme salát, otrhané lístky máty a lusky. V menší misce smícháme šťávu z citronu, olej a špetku soli. Salát přelijeme připravenou zálivkou a promícháme. Masové špízy rozdělíme na talíře, přidáme salát a podáváme.

Ingredience

300 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
sůl
mletý černý pepř
4 snítky tymiánu
100 g plátků anglické slaniny
200 g listového těsta
1 vejce

Salát:

150 g směsi listových salátů
4 snítky čerstvé máty
150 g lusků sladkého hrášku
šťáva z 1 citronu
2 lžíce olivového oleje
sůl