12. září 2018

Postup

1. Vepřovou panenku očistíme a proklínkujeme. Úzkým dlouhým nožem do masa uděláme zářezy a vyplníme je na malé klínky nakrájenou šunkou a sýrem. Ochutíme solí a pepřem.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Scedíme a necháme vychladnout. Kapustičky očistíme, překrájíme na poloviny, dáme do kastrolu s vroucí osolenou vodou asi na 1 minutu, scedíme, rychle ochladíme pod studenou vodou a necháme okapat. Brambory, kapustičky a panenku dáme na plech vymazaný olejem, přelijeme rozpuštěným máslem a pečeme doměkka asi 25 minut při 170 °C.

3. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak a promícháme. Přilijeme víno, které necháme pomalu odvařit, přisypeme mouku a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut.

4. Když je panenka upečená, přidáme k vývaru výpek a podle chuti omáčku přisolíme. Panenku nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zeleninu a podlijeme vinnou omáčkou.

Ingredience

800 g vepřové panenky
100 g vepřové šunky vcelku
100 g tvrdého sýru vcelku
sůl
čerstvě drcený černý pepř
600 g brambor
400 g růžičkové kapusty
40 ml rostlinného oleje + na vymazání
30 g másla
1 malá cibule
1 lžička rajského protlaku
150 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru