17. března 2018

Postup

1. Maso očistíme, odřízneme blány a nakrájíme ho napříč vláken na 4 stejnoměrně silné plátky. Ty rozložíme na prkénko dost daleko od sebe, aby se při naklepávání mohla zvětšit jejich plocha. Všechny přetáhneme fólií a rozklepeme je na co nejtenčí plátky.

2. Vejce rozpůlíme a 1 cibuli rozčtvrtíme. Slaninu, klobásu a okurky nakrájíme na tenké proužky o něco kratší, než je šířka rozklepaných plátků. Maso osolíme, opepříme a potřeme lžící hořčice. Na kraj plátku naskládáme vedle sebe nakrájené suroviny a kapary. Slaninu, která nám zbyde uchováme.

3. Maso rolujeme od okraje s náplní. Plátek pootočíme, pořádně stiskneme, utáhneme a okraje po stranách zahneme dovnitř. Pokračujeme v rolování a po každém pootočení závitek utáhneme a opět srolujeme. Všechny závitky zabalíme a převážeme je provázkem nebo propíchneme špejlí.

4. Zbylé 2 cibule očistíme, nasekáme nadrobno, vložíme je do kastrůlku s rozehřátým sádlem a asi 5 minut restujeme. V cibulovém základu opečeme i připravené závitky ze všech stran a přendáme je do zapékací misky.

5. Dohněda opečenou cibulku s výpekem zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Za stálého míchání zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 20 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi.

6. Základ omáčky osolíme, opepříme, přecedíme skrz síto a přelijeme přes závitky. Přidáme orestovanou slaninu, zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 až 80 minut. Když jsou závitky měkké, odstraníme provázek. Podáváme s dušenou rýží podlité omáčkou.

Ingredience

600 g hovězí kýty
2 natvrdo uvařená vejce
3 menší cibule
150 g uzené slaniny
1 klobásu
4 nakládané okurky, podélně rozkrojené
sůl
čerstvý mletý pepř
4 lžic plnotučné hořčice
1 lžičku kaparů
3 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
1 l hovězího vývaru (nejlépe domácího či kupovaného koncentrovaného z vaničky) nebo vody
rýži na 4 porce (200 g)
petrželku na ozdobu