Ingredience600 g hovězí kýty |
1. Maso očistíme, odřízneme blány a nakrájíme ho napříč vláken na 4 stejnoměrně silné plátky. Ty rozložíme na prkénko dost daleko od sebe, aby se při naklepávání mohla zvětšit jejich plocha. Všechny přetáhneme fólií a rozklepeme je na co nejtenčí plátky.
2. Vejce rozpůlíme a 1 cibuli rozčtvrtíme. Slaninu, klobásu a okurky nakrájíme na tenké proužky o něco kratší, než je šířka rozklepaných plátků. Maso osolíme, opepříme a potřeme lžící hořčice. Na kraj plátku naskládáme vedle sebe nakrájené suroviny a kapary. Slaninu, která nám zbyde uchováme.
3. Maso rolujeme od okraje s náplní. Plátek pootočíme, pořádně stiskneme, utáhneme a okraje po stranách zahneme dovnitř. Pokračujeme v rolování a po každém pootočení závitek utáhneme a opět srolujeme. Všechny závitky zabalíme a převážeme je provázkem nebo propíchneme špejlí.
4. Zbylé 2 cibule očistíme, nasekáme nadrobno, vložíme je do kastrůlku s rozehřátým sádlem a asi 5 minut restujeme. V cibulovém základu opečeme i připravené závitky ze všech stran a přendáme je do zapékací misky.
5. Dohněda opečenou cibulku s výpekem zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Za stálého míchání zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 20 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi.
6. Základ omáčky osolíme, opepříme, přecedíme skrz síto a přelijeme přes závitky. Přidáme orestovanou slaninu, zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 až 80 minut. Když jsou závitky měkké, odstraníme provázek. Podáváme s dušenou rýží podlité omáčkou.