28. ledna 2019

Postup

1. Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí a třech lžic špaldové mouky připravíme kvásek. Necháme ho na teplém místě asi 10 minut nakynout.

2. Do mísy prosejeme zbylou mouku a vmícháme do ní sůl a koření. Přidáme vzešlý kvásek, 200 ml vlažné vody a vypracujeme vláčné těsto. Nakonec do něj zapracujeme olivový olej a nadrobno nakrájená sušená rajčata a olivy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 60 minut na teplém místě.

3. Nakynulé těsto propracujeme a vytvarujeme z něj oválný bochník. Přendáme ho na plech s pečicím papírem a necháme dalších 30 minut kynout. Poté vložíme bochník do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 45 minut dozlatova. Chléb necháme vychladnout. Podáváme např. s tvarohovou pomazánkou a čerstvými bylinkami.

Ingredience

100 ml polotučného mléka
20 g čerstvého droždí
500 g špaldové mouky
2 lžičky soli
1 lžička drceného rozmarýnu
1 lžička sušeného tymiánu
50 ml olivového oleje
100 g sušených rajčat v oleji
100 g černých oliv, bez pecky