11. prosince 2017

Postup

1. Droždí rozdrobíme do misky. Přidáme lžičku cukru, asi 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažné vody. Vše rozmícháme a kvásek necháme v teple vzejít. Jablko oloupeme, vykrojíme z něj jádřinec a nastrouháme ho najemno.

2. Do mísy vsypeme zbylou mouku (oba druhy) a promícháme ji se solí a zbylým cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a jablko. Přilijeme olej s podmáslím a vypracujeme hladké nelepivé těsto. V teple ho necháme vykynout.

3. Do vykynulého těsta zapracujeme rozinky s mandlemi a necháme ho vykynout podruhé. Pak ho rozdělíme na 9 kousků a z každého vytvarujeme dlouhý váleček.

4. Z pramenů upleteme vánočku. Přeneseme ji na plech vyložený několika vrstvami pečicího papíru, pomocí špejlí zpevníme a 30 minut necháme nakynout. Poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Při 170 °C ji pečeme asi 45 minut.

Ingredience

30 g droždí
70 g přírodního cukru
250 g hladké mouky pšeničné
250 g hladké mouky špaldové
1 větší jablko
špetka soli
1 vejce
70 ml oleje
asi 200 ml podmáslí
50 g hrozinek
50 g nasekaných mandlí
1 vejce na potření
60 g loupaných mandlí (hoblinek)