7. listopadu 2017

Postup

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na kostičky a rozložíme na plech s pečicím papírem. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Dobře promícháme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut do změknutí.

2. Mezitím uvaříme špagety na skus ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu.

3. Do mixéru nasypeme ořechy, parmazán a cukr. Přidáme 4 lžíce olivového oleje, nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, oloupaný česnek a opláchnuté listy petržele a šťovíku (část listů šťovíku ponecháme na dozdobení). Společně rozmixujeme na jemnou směs.

4. Uvařené špagety scedíme a cca 200 ml vývaru z těstovin uchováme. Do hrnce k těstovinám přidáme připravené pesto, kousky upečené dýně a vývar z těstovin. Lehce promícháme a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek, posypeme parmazánem a dozdobíme odloženými listy šťovíku.

Ingredience

1 malá dýně hokkaidó (cca 500 g)
sůl
čerstvě mletý pepř
4 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
400 g špaget
60 g vlašských ořechů
60 g nastrouhaného parmazánu + na posypání
cca 1 lžička krupicového cukru
1 bio citron
1 stroužek česneku
2 hrsti hladkolisté petržele
2 hrsti šťovíkových listů (nebo rukoly)