13. srpna 2018

Postup

1. Mleté maso smícháme s nadrobno pokrájenou slaninou, najemno nakrájenou oloupanou šalotkou a 1 vejcem. Poté přidáme otrhané lístky tymiánu a petrželku, osolíme a opepříme. Masovou směs zahustíme dle potřeby strouhankou.

2. Oloupaná natvrdo uvařená vejce obalíme v mouce. Masovou směs rozdělíme na 4 díly. Z každé vytvarujeme asi 5 mm silnou placičku a zabalíme do ní připravené vejce. Povrch uhladíme a obalíme postupně v mouce, rozšlehaných zbylých vejcích a nakonec ve strouhance.

3. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a vejce smažíme pozvolna dozlatova. Po usmažení je vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a dáme na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Skotská vejce podáváme např. s listovým salátem a majonézou.

Ingredience

400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
80 g plátků anglické slaniny
1 šalotka
3 vejce
4 snítky tymiánu
hrst nasekané hladkolisté petržele
sůl
mletý černý pepř
strouhanka na zahuštění a obalení
4 natvrdo uvařená vejce
hladká mouka na obalení
rostlinný olej na smažení