4. dubna 2018

Postup

1. Červenou řepu důkladně omyjeme a položíme na plech s velkým kusem alobalu. Osolíme ji a opepříme. Přidáme bobkové listy, 2 lžíce vody a zakápneme olejem. Zabalíme do alobalu a důkladně utěsníme, aby nemohla unikat pára. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 a 1/2 hodiny doměkka.

2. Upečenou řepu necháme mírně vychladnout, oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Přendáme ji do mísy a zalijeme octem smíchaným s pomerančovou šťávou a olivovým olejem. Lehce promícháme a necháme asi 30 minut odležet v chladničce.

3. Mezitím vložíme vajíčka do vroucí vody a vaříme cca 4 minuty natvrdo. Vodu slijeme a vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Listy řepy opláchneme a necháme okapat.

4. Marinovanou řepu promícháme s cibulí a pažitkou a rozdělíme na talíře. Přidáme vajíčka a listy řepy. Salát nakonec posypeme pažitkou. Podáváme s čerstvým pečivem.

Ingredience

8 malých červených řep
sůl
čerstvě mletý černý pepř
2 bobkové listy
3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce pomerančové šťávy
12 křepelčích vajec
1 červená cibule
hrst mladých listů červené řepy
1 lžíce najemno nasekané pažitky + na dozdobení