20. února 2018

Postup

1. Švestky nakrájíme na kostičky, dáme do misky a promícháme s pepřem, několika lístky šalvěje, pomerančovou kůrou, medem, portským vínem a octem. Necháme odležet alespoň 30 minut.

2. Játra očistíme a překrájíme na menší kousky. V kastrůlku přivedeme k varu bílé víno a vložíme do něj játra. Pozvolna dusíme asi 5 minut. Pak je necháme okapat a zbylou tekutinu svaříme zhruba na polovinu.

3. Játra pak rozmixujeme s brandy, pepřem, muškátovým oříškem, zredukovaným vývarem, 160 g másla a solí. Potom do ní opatrně vmícháme kostičky švestek.

4. Hotovou paštiku rozdělíme do menších misek, navrch dáme lístky šalvěje a zalijeme zbylým rozpuštěným máslem. Necháme zatuhnout v chladu alespoň 4 hodiny.

Ingredience

200 g vypeckovaných švestek
drcený černý pepř
pár lístků šalvěje
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
1 lžíce medu
1 lžíce meduňky
3 lžíce portského vína
1 lžička bílého vinného octa
400 g drůbežích jater
150 ml bílého suchého vína
1 lžíce brandy
špetka strouhaného muškátového oříšku
200 g másla
sůl