15. ledna 2019

Postup

1. V kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Přidáme na menší kousky pokrájený očištěný celer, mrkev a fenykl a najemno posekaný oloupaný česnek. Na mírném plameni opékáme za stálého míchání asi 5 minut.

2. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky očistíme a pokrájíme na menší kusy. Zeleninu přidáme společně s rajským protlakem a tymiánem do kastrolu, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Krátce povaříme, přilijeme cca 500 ml vody, přiklopíme a dusíme asi 15 minut, aby se rajčata rozvařila. Směs osolíme a opepříme.

3. Filety nakrájíme na větší kousky přibližně o velikosti sousta. Ztlumíme var, do kastrolu přidáme připravené maso a vaříme dalších asi 5 minut doměkka. Poté přidáme krevety a společně prohřejeme. Kotlík dozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme např. s rozpečenou ciabattou.

Ingredience

olivový olej na restování
1 cibule
2 stonky řapíkatého celeru
2 menší mrkve
1 bulva fenyklu
3 stroužky česneku
4 rajčata
2 papriky (žlutá, červená)
1 lžíce rajského protlaku
2 lžičky čerstvých lístků tymiánu
100 ml suchého bílého vína
mořská sůl
mletý černý pepř
600 g filetů z ryb s pevným masem (treska obecná, halibut, tilápie)
150 g vařených krevet
snítky tymiánu na ozdobení