| foto: Kulinární studio MAFRA Print, Bauer Media
IngredienceNa perníčky: 100 ml zlatého sirupu nebo medu 70 g másla (přepuštěného) 30 g cukru (třtinového) 150 g hladké mouky (špaldové) špetka soli 1/2 lžičky perníkového koření 1 lžička skořice 40 g jemně mletých mandlí 4 g sody jedlé 20 ml rumu Na polevu: 20 ml rumu 50 g cukru moučka |
1. Sirup (med) s máslem a cukrem nahřejeme do rozpuštění, poté necháme zchladit na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do mísy, přisypeme špetku soli, perníkové koření, skořici, mandle a vše promícháme. Sodu rozpustíme v rumu.
2.Vše propojíme, vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme ho 24 hodin odpočívat v lednici. Plech lehce potřeme olejem.
3. Z těsta tvoříme malé kuličky a klademe je na plech s mezerami – z kuliček vzniknou teplem perníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Rum smícháme s cukrem moučka, necháme ho rozpustit. Ještě horké perníčky potíráme rumovou polevou a necháme vychladit.