1. prosince 2018

Postup

1. Sirup (med) s máslem a cukrem nahřejeme do rozpuštění, poté necháme zchladit na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do mísy, přisypeme špetku soli, perníkové koření, skořici, mandle a vše promícháme. Sodu rozpustíme v rumu.

2.Vše propojíme, vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme ho 24 hodin odpočívat v lednici. Plech lehce potřeme olejem.

3. Z těsta tvoříme malé kuličky a klademe je na plech s mezerami – z kuliček vzniknou teplem perníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Rum smícháme s cukrem moučka, necháme ho rozpustit. Ještě horké perníčky potíráme rumovou polevou a necháme vychladit.

Ingredience

Na perníčky:
100 ml zlatého sirupu nebo medu
70 g másla (přepuštěného)
30 g cukru (třtinového)
150 g hladké mouky (špaldové)
špetka soli
1/2 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
40 g jemně mletých mandlí
4 g sody jedlé
20 ml rumu
Na polevu:
20 ml rumu
50 g cukru moučka