18. listopadu 2017

Postup

1. Mouku prosejeme a smícháme se solí, skořicí, oběma druhy cukru, najemno nasekanými lístky rozmarýnu a mandlemi. Změklé máslo utřeme s vejcem a promícháme s moučnou směsí. Vypracujeme těsto, které necháme odležet 60 minut v chladničce.

2. Odleželé těsto vtlačíme na dno a strany koláčové formy o průměru 24 cm a necháme zatuhnout 30 minut v chladničce.
3. Na ztuhlé těsto položíme alobal a nasypeme suché fazole. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 15 minut, pak odstraníme alobal s fazolemi a dopékáme dalších 15 minut dozlatova. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout ve formě.

4. Tvaroh ušleháme s cukrem. Šleháme cca 2 minut, až bude tvaroh nadýchaný. Pak přidáme nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, sůl a šleháme další 3 minuty. Korpus naplníme připraveným krémem a necháme zatuhnout 15 minut v chladničce.

5. Mezitím fíky omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Náplň jimi poklademe od vnějšího okraje směrem do středu tak, aby se plátky přes sebe lehce překrývaly. Nakonec je potřeme rozehřátým džemem s medem a podáváme.

Ingredience

Těsto:

180 g hladké mouky
sůl
½ lžičky mleté skořice
1 sáček vanilkového cukru
60 g hnědého cukru
1 lžíce lístků rozmarýnu, sušeného nebo čerstvého
50 g mletých mandlí
130 g másla
1 vejce

Náplň:

130 g měkkého tvarohu
90 g moučkového cukru
1 velký bio citron
sůl

Dohotovení:

8 zralých fíků
2 lžíce meruňkového džemu
1 lžíce medu