IngredienceTěsto: 180 g hladké mouky Náplň: 130 g měkkého tvarohu Dohotovení: 8 zralých fíků |
1. Mouku prosejeme a smícháme se solí, skořicí, oběma druhy cukru, najemno nasekanými lístky rozmarýnu a mandlemi. Změklé máslo utřeme s vejcem a promícháme s moučnou směsí. Vypracujeme těsto, které necháme odležet 60 minut v chladničce.
2. Odleželé těsto vtlačíme na dno a strany koláčové formy o průměru 24 cm a necháme zatuhnout 30 minut v chladničce.
3. Na ztuhlé těsto položíme alobal a nasypeme suché fazole. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 15 minut, pak odstraníme alobal s fazolemi a dopékáme dalších 15 minut dozlatova. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout ve formě.
4. Tvaroh ušleháme s cukrem. Šleháme cca 2 minut, až bude tvaroh nadýchaný. Pak přidáme nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, sůl a šleháme další 3 minuty. Korpus naplníme připraveným krémem a necháme zatuhnout 15 minut v chladničce.
5. Mezitím fíky omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Náplň jimi poklademe od vnějšího okraje směrem do středu tak, aby se plátky přes sebe lehce překrývaly. Nakonec je potřeme rozehřátým džemem s medem a podáváme.