28. listopadu 2018

Postup

1. V hrnci na rozehřátém oleji opečeme najemno pokrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Poté přidáme bobkový list a na menší kousky pokrájený očištěný řapíkatý celer a cuketu. Opékáme další asi 3 minuty.

2. Poté přisypeme rýži, otrhané opláchnuté lístky tymiánu a za stálého míchání krátce opečeme. Přidáme polovinu nasekaných sušených rajčat, zalijeme vínem a promícháme. Vaříme, dokud se víno nevsákne do rýže a neodpaří.

3. Do rendlíku přilijeme naběračku horkého vývaru a za stálého míchání pozvolna vaříme, až se tekutina opět vstřebá do rýže. Postup opakujeme, dokud nebude rýže téměř měkká. Trvá to cca 20 minut. Před koncem vaření přidáme máslo, najemno nastrouhaný parmazán a rizoto dochutíme solí a pepřem. Promícháme a odstavíme. Hotové rizoto by mělo mít krémovou konzistenci. Rozdělíme ho na talíře, přidáme zbylá pokrájená rajčata a dozdobíme hoblinkami parmazánu a lístky tymiánu.

Ingredience

olivový olej na restování
1 cibule
2 bobkové listy
2 stonky řapíkatého celeru
1 malá cuketa
320 g kulatozrnné rýže (arborio)
4 snítky tymiánu + na dozdobení
150 g sušených rajčat naložených v oleji
180 ml bílého vína
1000 ml drůbežího vývaru
30 g másla
60 g parmazánu + na dozdobení
sůl
čerstvě namletý pepř