22. dubna 2018

Postup

1. Zeleninový vývar přivedeme k varu a udržujeme ho teplý. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejeme lžíci olivového oleje a polovinu másla a na mírném plameni šalotku pět minut restujeme. Přisypeme k šalotce rýži a za stálého míchání restujeme ještě půl minuty.

2. K rýži přilijeme víno, mícháme a na mírném plameni necháme všechnu tekutinu odpařit. Přidáme naběračku vývaru, znovu promícháme a necháme odpařit. Takto po naběračkách pokračujeme až do chvíle, až bude rýže uvařená na skus.

3. Vypneme plamen, do rýže vmícháme nastrouhaný parmazán, nasekaný medvědí česnek, zbývající máslo a olej, rizoto dochutíme solí a pepřem. Přikryjeme poklicí a necháme chvíli odpočívat. Pokrm podáváme na talířích, povrch porcí ozdobené hoblinkami parmazánu a opraženými piniovými semínky.

Ingredience

1500 ml zeleninového vývaru
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
300 g rýže (ideálně rýže určená na rizoto, například arborio)
200 ml suchého bílého vína
100 g parmazánu (hoblinky)
4 lžíce nasekaného medvědího česneku
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce opražených piniových semínek