10. července 2018

Postup

1. Očištěná žebra dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a přiklopené pečeme v troubě předehřáté na 150 °C 90 minut. Poté je potřeme barbecue omáčkou smíchanou s whisky a dopékáme dalších cca 30 minut doměkka.

2. Mezitím připravíme omáčku chimichurri. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky opláchneme a otřepeme dosucha. Petržel, mátu a oregano nasekáme najemno. Přidáme otrhané lístky tymiánu a chilli papričky. Bylinkovou směs zalijeme olejem, octem a limetkovou šťávou. Promícháme, dochutíme solí a pepřem a dáme do chladu.

3. Upečená žebra necháme zchladnout a natrháme po vláknu na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rukolu propereme a necháme okapat. Papričky vyjmeme z nálevu a nakrájíme na kroužky. Housky podélně rozpůlíme a na rozpálené pánvi řezné strany nasucho opečeme. Na spodní díly housek rozdělíme část listů rukoly a kroužků cibule. Pak přidáme trhané maso (dle chuti ho můžeme před vrstvením promíchat s trochou barbecue omáčky) a nakládané papričky. Vše zakápneme omáčkou chimichurri a nakonec poklademe zbylou cibulí a rukolou. Připravené hamburgery přiklopíme vrchními díly housek a podáváme.

Ingredience

750 g vepřových žeber
cca 250 g barbecue omáčky na potření
40 ml whisky
2 červené cibule
100 g rukoly
nakládané jalapeno papričky dle chuti
4 hamburgerové housky

Omáčka chimichurri:
1 červená cibule
4 stroužky česneku
2 hrsti hladkolisté petržele
2 snítky máty
2 snítky oregana
3 snítky tymiánu
1 lžíce najemno pokrájených chilli papriček
40 ml olivového oleje
4 lžíce červeného vinného octa
šťáva z 1 limetky
sůl
čerstvě mletý černý pepř