26. července 2018

Postup

1. Řepu omyjeme, vložíme do studené vody, přidáme špetku soli a uvaříme doměkka. Poté ji scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na klínky.

2. Čočku nasypeme do hrnce, propláchneme studenou vodou, přidáme bobkový list, zalijeme 750 ml studené vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, snížíme teplotu a čočku vaříme pozvolna asi 20 minut doměkka. Uvařenou čočku scedíme a odstraníme bobkový list.

3. V misce prošleháme olivový olej s hořčicí, citronovou šťávou, prolisovaným oloupaným česnekem, solí a pepřem. Zálivku nalijeme na teplou čočku a zlehka promícháme. Necháme vychladnout.

4. Šalotku očistíme a nakrájíme na kolečka. Petrželku opláchneme, otřepeme dosucha, část listů ponecháme na dozdobení a zbylé nasekáme najemno. Petrželku společně s šalotkou a uvařenou řepou přidáme k vychladlé čočce. Salát lehce promícháme a rozdělíme na talíře. Nakonec ho doplníme rozdrobeným sýrem a dozdobíme odloženými lístky petržele.

Ingredience

8 malých červených řep
sůl
250 g zelené čočky
1 bobkový list
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku
mletý černý pepř
4 šalotky
svazek hladkolisté petržele
100 g balkánského sýra