Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECEPT DNE: Ratatouille s klobásou

  12:00aktualizováno  25. března 2019 17:35
Tradiční francouzský zeleninový pokrm snadno připravíte i doma.

| foto: Kulinární studio Bauer MediaBauer Media

Ingredience

1 lilek
sůl
1 červená paprika
1 cuketa
1 červená cibule
50 ml olivového oleje + 3 lžíce na strouhanku
2 velké klobásy nebo 8 malých klobásek
1 šálek strouhanky
3 stroužky česneku
hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
400 g sterilovaných rajčat

1. Lilek očistíme, odřízneme stopku, rozřízneme na polovinu a nakrájíme na plátky. Do mísy nalijeme studenou osolenou vodu, vsypeme do ní plátky lilku, které zatížíme poklicí. Takto necháme lilek půl hodiny odpočívat (zbavíme jej hořkosti). Poté ho necháme okapat a osušíme jej.


2. Papriku, cuketu a cibuli očistíme a nakrájíme na větší kusy. Na velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje (25 ml) a zprudka v něm opečeme lilek. Lilek přeložíme do pekáčku. Do stejné pánve přidáme zbytek oleje (necháme si pouze 3 lžíce na opražení strouhanky) a opečeme ostatní zeleninu. Orestovanou zeleninu přidáme do pekáčku k lilku.


3. Klobásky nařízneme, orestujeme na původní pánvi a přidáme do pekáčku k zelenině. Do pánve přidáme 3 zbylé lžíce oleje, vsypeme strouhanku, krátce ji opražíme a pánev odstavíme.


4. Česnek očistíme a utřeme se solí. Bylinky nasekáme a spolu s česnekem je smícháme s opečenou směsí v pekáčku. Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme do pekáčku. Směs pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nakonec vše zasypeme opraženou strouhankou a pečeme, dokud povrch pokrmu nezezlátne.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Někdo to rád horké, jiný s ledem. Tipy na drinky pro poslední noc roku

Ať už budete trávit konec roku v rodinném kruhu, s nejlepší kamarádkou nebo se svou láskou, určitě si budete chtít...

Doporučit někomu láhev vína je až intimní, říká someliéra

K vínu se Romana Echensperger dostala čirou náhodou. „O světě vína jsem neměla žádné velké ponětí až do okamžiku, kdy...

RECEPT DNE: Quiche tří chutí

Tento slaný koláč je vyloženě přehlídkou těch nejoblíbenějších sýrů. Užijte si jejich soulad!

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...