29. srpna 2017

Postup

1. Lilek očistíme, odřízneme stopku, rozřízneme na polovinu a nakrájíme na plátky. Do mísy nalijeme studenou osolenou vodu, vsypeme do ní plátky lilku, které zatížíme poklicí. Takto necháme lilek půl hodiny odpočívat (zbavíme jej hořkosti). Poté ho necháme okapat a osušíme jej.

2. Papriku, cuketu a cibuli očistíme a nakrájíme na větší kusy. Na velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje (25 ml) a zprudka v něm opečeme lilek. Lilek přeložíme do pekáčku. Do stejné pánve přidáme zbytek oleje (necháme si pouze 3 lžíce na opražení strouhanky) a opečeme ostatní zeleninu. Orestovanou zeleninu přidáme do pekáčku k lilku.

3. Klobásky nařízneme, orestujeme na původní pánvi a přidáme do pekáčku k zelenině. Do pánve přidáme 3 zbylé lžíce oleje, vsypeme strouhanku, krátce ji opražíme a pánev odstavíme.

4. Česnek očistíme a utřeme se solí. Bylinky nasekáme a spolu s česnekem je smícháme s opečenou směsí v pekáčku. Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme do pekáčku. Směs pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nakonec vše zasypeme opraženou strouhankou a pečeme, dokud povrch pokrmu nezezlátne.

Ingredience

1 lilek
sůl
1 červená paprika
1 cuketa
1 červená cibule
50 ml olivového oleje + 3 lžíce na strouhanku
2 velké klobásy nebo 8 malých klobásek
1 šálek strouhanky
3 stroužky česneku
hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
400 g sterilovaných rajčat