21. května 2018

Postup

1. Quinou zalijeme vroucí vodou, propláchneme a scedíme. Pak ji dáme do misky, opět zalijeme horkou vodou a necháme máčet.

2. Mrkev, petržel, řepu a česnek oloupeme. Kapustu opereme, řapíkatý celer očistíme. Cibuli očistíme a rozkrojíme. V hrnci zahřejeme olej. Cibuli položíme řeznou stranou do oleje a při mírné teplotě orestujeme dozlatova. Přidáme 1 překrojenou mrkev, 1 rozříznutou petržel, 1 stonek celeru, česnek, celý pepř a nové koření. Vše zalijeme 2 litry vody. Osolíme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme asi 30 minut.

3. Pak vývar scedíme a vrátíme do hrnce. Zbylou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, řepu, kapustu a 1 řapík celeru) nakrájíme na kousky a dáme do čistého vývaru. Přidáme scezenou cizrnu. Při mírné teplotě vaříme 15-20 minut doměkka. Servírujeme s tučným strouhaným sýrem, který se v horké polévce rozpustí.

Ingredience

150 g quinoy
2 mrkve
2 malé kořenové petržele
1 menší žlutá řepa
2 stroužky česneku
4 listy kapusty
2 stonky řapíkatého celeru
1 malá cibule
1 lžíce řepkového oleje
1/2 lžičky celého černého pepře
4 zrnka nového koření
sůl
asi 60 g tučného strouhaného sýra na posypání