22. února 2018

Postup

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 2 vejce, máslo, 3 lžíce vody a špetku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet asi 20 minut v chladničce.

2. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a pórek se šunkou osmažíme dozlatova. V míse promícháme zakysanou smetanu s lučinou, zbylými vejci, nahrubo nastrouhaným sýrem, hořčicí a omytými lístky tymiánu. Náplň ochutíme solí a pepřem.

3. Na pomoučněném vále rozválíme těsto na kulatý plát silný cca 4 mm. Koláčovou formu (o průměru cca 26 cm) s pečicím papírem vyložíme těstem. Prsty vytvarujeme okraje a dno propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme osmaženou šunku s pórkem a zalijeme smetanovou náplní. Povrch poklademe plátky slaniny. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 40 minut dozlatova.

Ingredience

300 g hladké mouky
5 vajec
160 g másla
sůl
1 pórek
200 g vepřové šunky
rostlinný olej na restování
200 g zakysané smetany
120 g lučiny
100 g čedaru
1 lžíce dijonské hořčice
4 snítky tymiánu
mletý černý pepř
100 g anglické slaniny