6. dubna 2018

Postup

1. Očištěné a vykuchané pstruhy vymyjeme a osušíme. Z obou stran je několikrát šikmo nařízneme a z vnější i vnitřní strany ochutíme solí a kmínem. Citron omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Tymiánu opláchneme a vložíme po snítce společně s plátky citronu do břišních dutin ryb. Pstruhy rozložíme na plech s pečicím papírem, zakapeme olejem a navrch přidáme 4 snítky tymiánu a plátky másla. Necháme krátce odležet.

2. Brambory omyjeme a ve slupce ve vroucí osolené vodě povaříme asi 15 minut. Poté je scedíme a zchladlé rozkrájíme na poloviny. Papriky dáme na menší plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, až se na nich objeví tmavě hnědé puchýře. Pak je přendáme do mísy, zakryjeme a necháme zapařit. Teplotu trouby snížíme na 190 °C.

3. Brambory přidáme na plech ke pstruhům a ve vyhřáté troubě pečeme asi 15 – 20 minut doměkka a dozlatova.

4. Mezitím papriky oloupeme, odstraníme stopky se semeníky a pokrájíme na menší kusy. Dáme je do misky, přidáme 4 lžíce oleje, na plátky nakrájený oloupaný česnek, otrhané lístky zbylého tymiánu a sůl. Promícháme. Pstruhy s bramborami podáváme pečenými paprikami a skrojky citronu na zakápnutí.

Ingredience

4 pstruzi
sůl
celý kmín
1 bio citron
10 snítek čerstvého tymiánu
4 lžíce olivového oleje + na zakapání
60 g másla
600 g malých brambor
4 menší papriky (žlutá, červená)
3 stroužky česneku