24. září 2017

Postup

1. Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme najemno. Smícháme s rozpuštěným máslem a propracujeme na pevnou hmotu. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, sušenky namačkáme na dno i po stranách formy a uložíme do chladničky.

2. Sýr smícháme s tvarohem a polovinou zakysané smetany. Přidáme žloutky, cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a vanilková semínka. Společně vyšleháme. Náplň nalijeme do formy se ztuhlým nepečeným korpusem.

3. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Asi 5 minut před koncem pečení na povrch rozetřeme zbylou zakysanou smetanu. Po upečení necháme vychladnout a pak uložíme do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nakrájenými jahodami a jemně nasekanou bazalkou smíchanou s cukrem.

Ingredience

Na nepečený korpus:

250 g karamelových sušenek (Lotus)
150 g másla

Na náplň:

300 g čerstvého sýra (lučina, žervé)
250 g měkkého tvarohu
300 ml zakysané smetany
4 žloutky
250 g krupicového cukru
kůru a šťávu z 1 citronu
semínka z 1 vanilkového lusku

Na dohotovení:

200 g jahod
hrst lístků bazalky
2 lžíce krupicového cukru