22. července 2018

Postup

1. Koláčovou formu (cca 26 cm) vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Rozválené těsto přeneseme do formy a prsty vytvarujeme okraj vysoký cca 3 cm (přebývající těsto odřízneme, nebo necháme přečnívat). Dno propícháme vidličkou a formu s těstem uložíme do chladničky.

2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Pórek a jarní cibulku očistíme a pokrájíme nadrobno. Pažitku opláchneme, otřepeme dosucha a nasekáme najemno. V pánvi na rozehřátém másle orestujeme cibuli dosklovata. Pak přidáme česnek a pórek a společně krátce opečeme. Směs odstavíme a vmícháme jarní cibulku a pažitku. V misce prošleháme vejce se smetanou a mascarpone. Smetanovou náplň ochutíme solí a pepřem.

3. Obsah pánve rozložíme na dno vychlazeného korpusu a zalijeme smetanovou náplní. Koláč s formou postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme cca 30 minut, až náplň zpevní. Koláč necháme krátce zchladnout ve formě. Před podáváním ho ozdobíme řeřichou a nakrájíme na porce.

Ingredience

1 lžíce másla + na vymazání formy
250 g chlazeného křehkého těsta
2 cibule
2 stroužky česnek
½ pórku
1 svazek jarní cibulky
1 svazek pažitky
4 vejce
200 ml 33% smetany
100 g mascarpone
sůl
mletý černý pepř
řeřicha na posypání