16. června 2018

Postup

1. Polentu připravíme podle návodu na obalu a hotovou ji necháme 30 minut vychladnout v nižším pekáčku. Poté pomocí 2 lžic natřených olivovým olejem vytvarujeme z polenty větší noky. Ty rozložíme na plech vymazaný olivovým olejem a při 150 °C je 20 minut ohříváme.

2. Krevety vyloupáme a řádně omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Ve větší pánvi na olivovém oleji orestujeme asi 2 minuty cibuli nakrájenou na měsíčky a přidáme oloupané krevety. Vše ochutíme solí, pepřem, opečeme další 3 minuty a zalijeme bílým vínem. Víno necháme odpařit a přidáme chřest nakrájený na 5 cm špalíčky.

3. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme máslo a zredukujeme. Nakonec do pánve vložíme noky, které za velmi opatrného míchání asi 1 minutu prohříváme. Noky servírujeme posypané nasekanou pažitkou, pokapané citronovou šťávou a přelité máslovou redukcí.

Ingredience

400 g instantní polenty
olivový olej
300 g krevet
1 červená cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína
200 g zeleného chřestu
200 ml zeleninového vývaru
50 g másla
2 lžíce pažitky
šťávu ze ¼ citronu