3. prosince 2017

Postup

1. Mouku prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme celá vejce. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky, přisypeme prosátý cukr, jedlou sodu a perníkové koření, přilijeme tekutý med a vypracujeme hladké a poddajné těsto.

2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie. Vložíme ho do lednice a necháme přes noc odpočinout.

3. Odleželé těsto položíme na pomoučený vál a vyválíme plát tenký asi půl centimetru. Vykrajujeme různé tvary a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.

4. Troubu předehřejeme na 170 oC a perníčky pečeme asi 10 minut. V malé misce rozšleháme žloutek s trochou vody. Hotové perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme žloutkem, aby se pěkně leskly. Necháme je vychladnout.

5. Moučkový cukr několikrát prosijeme do misky (aby se netvořily hrudky), přimícháme bílek a citronovou šťávu. Utřeme bílou hustou a lesklou polevu.

6. Z pečicího papíru vyrobíme kornoutek, do kterého dáme polevu. Perníčky zdobíme dle fantazie. Po ozdobení necháme polevu na perníčcích zaschnout.

Ingredience

Na těsto:
400 g hladké mouky
2 vejce
50 g másla
140 g cukru moučka
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku perníkového koření
2 lžíce tekutého medu
1 žloutek na potření po upečení

Na bílkovou polevu:
150 g cukru moučka (dle velikosti bílku)
1 bílek
2 lžičky citronové šťávy