11. ledna 2019

Postup

1. Rajčata očistíme, vyřízneme tužší středy po stopkách a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vložíme je do vroucí vody. Ve chvíli, kdy se začne slupka odlupovat od řezů, je vyjmeme děrovanou naběračkou a krátce zchladíme v ledové vodě. Poté rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kousky.

2. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji orestujeme najemno pokrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Přidáme na tenké plátky nakrájený očištěný česnek a necháme ho rozvonět. Nakonec přidáme pokrájená rajčata. Ochutíme je solí, pepřem a cukrem, přiklopíme poklicí a dusíme asi 15 minut doměkka. Během dušení podléváme dle potřeby vodou.

3. Mezitím uvaříme těstoviny ve vroucí osolené vodě na skus dle návodu na obalu.

4. Před koncem dušení přimícháme k rajčatům ¾ nadrobno pokrájených otrhaných lístků bazalky. Uvařené těstoviny scedíme a společně s mozzarellou přidáme do pánve k rajčatové směsi. Promícháme, společně krátce prohřejeme a rozdělíme na talíře. Nakonec dozdobíme zbylými lístky bazalky.

Ingredience

800 g vyzrálých rajčat
50 ml olivového oleje
1 větší cibule
3 stroužky česneku
sůl
čerstvě drcený černý pepř
1 lžička krupicového cukru
340 g těstovin penne
4 snítky bazalky
200 g mini mozzarelly, bez nálevu