5. července 2018

Postup

1. Kuře omyjeme, osušíme a nakrájíme na osm dílů. Osolíme je a opepříme. Žampiony oloupeme a překrojíme. Cibulky očistíme, zelenou část nakrájíme na kolečka a cibulky rozčtvrtíme, rajčátka rozpůlíme.

2. Porce kuřete dáme do pekáčku a zakapeme olejem. Vložíme je do vyhřáté trouby a při 220 °C pečeme asi 10 minut. Pak přidáme sterilovaná sekaná rajčata, stroužky česneku i se slupkou, zalijeme vínem, přidáme část tymiánu, osolíme a opepříme. Přiklopíme a vložíme zpět do trouby. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi 30 minut.

3. Pak maso odkryjeme, přidáme žampiony, rajčátka, cibulky, olivy, promícháme a vrátíme zpět do trouby. Odklopené pečeme ještě asi 15 minut. Hotové kuře ozdobíme zbylým tymiánem a podáváme s čerstvým pečivem.

Ingredience

1 kuře (1200 g)
sůl
mletý černý pepř
300 g žampionů
2 jarní cibulky
250 g keříkových rajčátek
olivový olej
300 g sekaných sterilovaných rajčat
3 stroužky česneku
250 ml bílého suchého vína
4 snítky tymiánu
100 g černých oliv