6. ledna 2018

Postup

1. Nejprve si připravíme salát. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince; dužinu nakrájíme na kostičky. Nasypeme je do mísy a zakapeme citronovou šťávou. Postupně nadrobno krájíme další suroviny a přidáváme je k jablkům – oloupanou cibuli, matjesy, očištěnou cibulku a kopr.

2. Do mísy přidáme smetanu a vše ochutíme solí, pepřem i citronovou šťávou. Salát důkladně promícháme a necháme odležet.

3. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Scedíme je a necháme oschnout. Pak je dáme na plech a potřeme olejem. V troubě vyhřáté na 200 °C brambory upečeme doměkka.

4. Necháme je krátce zchladnout a pak z nich shora část vyřízneme (tyto části zbavíme slupky, pokrájíme a přidáme do salátu). Brambory rozdělíme na talíře, doplníme matjesovým salátem, ozdobíme kouskem citronu a listového salátu.

Ingredience

4 velké brambory (nebo 8 menších brambor)
sůl
olej na potření

Salát:
2 jablka
1 citron
1 červená cibule
300 g matjesů
1 větší jarní cibulka
3 snítky kopru
300 g zakysané smetany
sůl
mletý černý pepř
listový salát na ozdobu