28. září 2018

Postup

1. Kachní stehna omyjeme, ochutíme solí a kmínem a vložíme do pekáčku. Přidáme najemno nakrájenou oloupanou cibuli, přiklopíme a necháme alespoň 30 minut odležet.

2. Maso podlijeme polovinou vína, přidáme snítky rozmarýnu a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 70 minut. Během pečení maso podléváme zbylým vínem a odebíráme vypečené sádlo, které uchováme.

3. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a potřeme pomerančovou šťávou smíchanou s cukrem. Přidáme je po 70 minutách pečení do pekáče a pečeme dalších asi 30 minut. Stehna během pečení přeléváme výpekem.

4. Mezitím brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich veškerou tekutinu a necháme ji 15 minut odstát, aby se usadil škrob. Ten dáme s bramborami do mísy, přidáme mouku, vejce, sůl a promícháme. Těsto necháme 10 minut odpočinout.

5. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody. Pomocí lžic do ní vykrajujeme z těsta noky, které po 3 minutách opatrně oddělíme vařečkou ode dna a zvolna vaříme ještě asi 8 minut. Pak je vyjmeme a na sítku necháme okapat. Promastíme je částí odebraného sádla. Kachní stehna s hruškami rozdělíme na talíře. Maso přelijeme výpekem a podáváme s chlupatými knedlíky.

Ingredience

4 kachní stehna
sůl
celý kmín
1 cibule
250 ml červeného vína
2 snítky rozmarýnu
2 hrušky
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce krupicového cukru
Chlupaté knedlíky:
350 g brambor
120 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl