30. června 2018

Postup

1. Datle zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Pak z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu a rozmixujeme společně s kokosem a kakaem. (Datle můžeme také umlít na masovém strojku.) Přidáme kokosový olej, špetku soli a důkladně propracujeme na kompaktní hmotu. Koláčovou formu (28 cm) vyložíme potravinářskou fólií a na dno i boky natlačíme připravenou datlovou hmotu. Korpus necháme zatuhnout 15 minut v chladničce.

2. Do rendlíku nalijeme mléko, vmícháme čaj matcha a přivedeme k varu. V misce smícháme smetanu s pudinkovým práškem a vlijeme do vroucího mléka. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme na menší kousky nakrájenou bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění.

3. Vychlazený korpus potřeme jahodovým džemem a naplníme uvařeným krémem. Koláč necháme ztuhnout asi 120 minut v chladničce. Před podáváním ho ozdobíme na menší kousky nakrájenými očištěnými jahodami a lístky máty. Nakonec povrch koláče posypeme kokosem a čajem matcha.

Ingredience

Na korpus:
300 g sušených datlí bez pecek
100 g strouhaného kokosu + na posypání
2 lžíce kakaa
2 lžíce kokosového oleje
sůl

Na náplň:
250 ml polotučného mléka
1 lžíce čaje matcha + na posypání
250 ml smetany na vaření
1 sáček pudinkového prášku s kokosovou příchutí
100 g bílé čokolády
jahodový džem na potření
čerstvé jahody na dozdobení
listy máty na dozdobení