Ingredience1 cibule 2 stroužky česneku 150 ml oleje několik lístků bazalky 2 snítky oregana 500 g mletého masa 200 ml bílého vína 450 g sterilovaných rajčat se šťávou 3 snítky tymiánu |
1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme česnek, nasekanou bazalku a oregano, promícháme a přidáme maso. Opečeme ho a mícháme, dokud se maso nerozdrobí. Přilijeme víno, přidáme nakrájená sterilovaná rajčata i se šťávou, všechno koření, osolíme a přiklopíme. Dusíme doměkka.
2. Lilky i cukety opláchneme a nakrájíme podélně na silnější plátky. Opečeme je na oleji, přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej. Brambory i rajčata nakrájíme na plátky.
3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme, přimícháme část sýra a po částečném zchladnutí i žloutky.
4. Pekáč vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Dno vyložíme plátky brambor, zakryjeme je třetinou masa a položíme plátky lilku. Přidáme další vrstvu masa, pokryjeme ji plátky rajčat, pak zbylým masem a plátky cukety. Nakonec vše přelijeme bešamelem a posypeme zbylým sýrem, popřípadě trochou strouhanky. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Pak necháme asi 10 minut ztuhnout a nakrájíme na porce.