| foto: Kulinární studio MAFRA Print, Bauer Media
Ingredience500 g mrkve 250 g červené řepy 1 cibule 50 ml rostlinného oleje 1000 ml kuřecího vývaru 2 bobkové listy 3 kuličky celého pepře 3 kuličky nového koření 1 citron sůl podle chuti 100 g 33% smetany ke šlehání krupicový cukr podle chuti 100 g zakysané smetany hrst nasekané petrželky |
1. Mrkev a řepu oloupeme, 2/3 zeleniny nakrájíme na plátky a zbytek na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji najemno. Na rozehřátém oleji krátce osmahneme cibuli, plátky mrkve a řepy, zalijeme vývarem, přidáme koření zabalené do plátěného sáčku, lžičku nastrouhané citronové kůry a vaříme doměkka.
2. Kostičky zeleniny nasypeme do malého rendlíku s osolenou vroucí vodou, přivedeme k varu a uvaříme doměkka.
3. Jakmile je zelenina měkká, vyndáme koření a polévku rozmixujeme dohladka. Přimícháme smetanu, podle chuti dosolíme, přidáme citronovou šťávu a cukr.
4. Jednotlivé porce polévky posypeme kostičkami uvařené zeleniny, ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme nakrájenou petrželkou.