5. dubna 2018

Postup

1. Mrkev, petržel, jablka a cibuli očistíme. Vše nakrájíme na menší kousky, které vložíme do pekáčku. Přidáme máslo nakrájené na kousky a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut dozlatova.

2. Vývar nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pak do něj dáme upečenou zeleninu a oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor. Společně vaříme ještě 10 minut a pak polévku rozmixujeme dohladka.

3. Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. Polévku servírujeme se zakysanou smetanou, opraženými slunečnicovými semínky. Můžeme dozdobit řeřichou a podle chuti zakápnout např. dýňovým olejem.

Ingredience

600 g mrkve
1 kořenová petržel
2 jablka
1 velká cibule
100 g másla
700 ml zeleninového vývaru
50 g čerstvého zázvoru
sůl
mletý černý pepř
šťáva z 1 limetky
100 g zakysané smetany
2 lžíce opražených slunečnicových a dýňových semínek
řeřicha na ozdobu
dýňový olej na zakápnutí