23. ledna 2018

Postup

1. Očištěné maso umeleme najemno na masovém mlýnku. Ochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Rukou dobře propracujeme. Poté postupně zapracujeme rozšlehané vejce, najemno pokrájenou oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku a česnek.

2. Z masové směsi vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 cm a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova.

3. Mezitím cibuli, mrkev a batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravenou zeleninu a zprudka opečeme. Poté přisypeme koření a za stálého míchání necháme rozvonět. Přidáme nadrobno pokrájenou očištěnou chilli papričku, bobkové listy, zalijeme vývarem a dusíme asi 20 minut doměkka.

4. Z batátové směsi odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji dohladka. Pak přilijeme smetanu, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme. Nakonec do omáčky vmícháme výpek z masových kuliček, vložíme kuličky a společně prohřejeme. Dle chuti dozdobíme lístky koriandru a podáváme společně s rýží.

Ingredience

600 g jehněčí plece nebo hovězího předního bez kosti
sůl
mletý černý pepř
1 lžička mleté sladké papriky
1 vejce
1 malá červená cibule
1 jarní cibulka
2 stroužky česneku

Omáčka:
1 cibule
150 g mrkve
200 g batátů
40 ml rostlinného oleje
1 lžička mleté kurkumy
½ lžičky římského kmínu (kurkumu a římský kmín můžeme nahradit lžící kari koření)
1 malá chilli paprička
2 bobkové listy
500 ml masového vývaru
150 ml 33% smetany
sůl
lístky koriandru na dozdobení