| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media
IngredienceNa omáčku: 1 cibule 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje 440 g sekaných rajčat v konzervě 400 g rajčatové passaty sůl čerstvě mletý pepř asi 1 lžíce cukru
Na masové koule: 350 g mletého vepřového masa 350 g mletého hovězího masa 1 cibule 2 stroužky česneku 2 vejce 1 chilli paprička 3 lžičky mleté papriky sůl čerstvě mletý pepř asi 30 g strouhanky 2 lžíce olivového oleje 400 g těstovin linguine hrst bazalky |
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm cibuli s česnekem. Přilijeme sekaná rajčata a passatu. Osolíme, opepříme a trochu osladíme.
2. Vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Mezitím mleté maso smícháme s najemno pokrájenou cibulí a česnekem. Přidáme vejce, nasekanou papričku, mletou papriku, osolíme a opepříme.
3. Promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme na oleji ze všech stran. Přilijeme omáčku a vložíme do trouby. Pečeme při 160 °C asi 20 minut.
4. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a poté scedíme. Hotové linguine podáváme s rajčatovou omáčkou a masovými koulemi. Na závěr posypeme lístky bazalky.