7. října 2017

Postup

1. Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme na jemno. Cibuli a česnek oloupeme a spolu s očištěným celerem, paprikou a chilli papričkou je nakrájíme na kostičky.

2. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme špetku římského kmínu se skořicí, přisypeme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Pak přidáme chilli papričku, papriku a celer a společně vše restujeme asi 5 minut. Směs zalijeme sterilovanými rajčaty, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Ke konci vaření vmícháme scezenou cizrnu, rozinky a med.

3. Rajčatovou omáčku přelijeme do zapékací misky. Mleté maso promícháme s bylinkami, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky, které rozložíme na rajčatovou omáčku. Vložíme do předehřáté trouby a při 170 °C zapékáme asi 30 minut. Podáváme například s rýží nebo kuskusem.

Ingredience

Na omáčku:
2 cibule
2 stroužky česneku
100 g celeru
1 červená paprika
1 chilli paprička
olivový olej
římský kmín
1 celá skořice
800 g sterilovaných rajčat
sůl
mletý černý pepř
2 bobkové listy
200 g sterilované cizrny
50 g rozinek
1 lžíce medu

Na kuličky:
5 snítek bylinek (tymián, petrželka, máta)
300 g mletého masa (směs vepřového, hovězího nebo jehněčího)
1 vejce
40 g strouhanky