8. října 2017

Postup

1. Cibuli a brambory oloupeme. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, brambory na slabé plátky. Na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu. Pak ji vyjmeme a ve výpeku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli.

2. Pak ji přendáme do misky, promícháme se slaninou, strouhaným parmazánem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanými bylinkami. Nakonec přidáme plátky brambor a zlehka promícháme.

3. Oba druhy smetany promícháme s vejci, solí a pepřem. Formu na koláč vymažeme silnou vrstvou másla. Rozložíme do něj polovinu plátků ochucených brambor a zalijeme polovinou smetanové směsi. Poklademe zbylými bramborami se slaninou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C 20 minut. Pak koláč zalijeme druhou polovinou smetany a dopékáme při 140 °C asi 30 minut. Před podáváním můžeme dozdobit bylinkami.

Ingredience

1 cibule
1000 g brambor
200 g anglické slaniny
100 g parmazánu
sůl
mletý černý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku
hrst bylinek (petrželka, rozmarýn, tymián) + na ozdobu
150 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
3 vejce
máslo na vymazání formy