16. října 2018

Postup

1. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme, jednu cibuli nakrájíme nadrobno a druhou odložíme stranou. Celer s mrkví nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm cibuli, zeleninu a na poslední 4 minuty přidáme rajčatový protlak.

2. Maso nakrájíme na menší kostičky a přidáme k opečené zelenině. Osolíme, opepříme, přidáme tymián otrhaný od stonků, nové koření a bobkové listy. Zalijeme červeným vínem, osolíme a opepříme. Přendáme do zapékací misky a pečeme při 170 °C asi 70 minut doměkka.

3. Mezitím oloupané brambory uvaříme asi 30 minut v osolené vodě. Slijeme vodu a brambory rozšťoucháme společně se smetanou. Kaši naneseme rovnoměrně do zapékací misky na udušené maso a lžící uhladíme nebo ozdobíme. Posypeme chlebovou strouhankou a vložíme zpět do trouby zapéct při 190 °C přibližně 10 minut.

Ingredience

3 cibule
300 g mrkve
300 g celeru
5 lžic olivového oleje
50 g rajského protlaku
600 g plece ze zvěřiny (kanec, muflon, daněk)
sůl
mletý černý pepř
7 snítek tymiánu
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
200 ml červeného vína
600 g brambor
100 ml 33% smetany ke šleáhní
2 hrsti chlebové strouhanky