14. června 2018

Postup

1. Česnek oloupeme, utřeme se solí a smícháme s vymačkanou šťávou z 1 limetky. Očištěného lososa potřeme česnekovou směsí, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut odležet.

2. Mango, papriku, cibuli a avokádo očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Nasypeme je do mísy, přidáme chilli, najemno pokrájený opláchnutý koriandr, 2 lžíce limetové šťávy a olej. (Pokud máme k dispozici, přidat můžeme 1 lžíci kokosové vody.) Salsu promícháme a dochutíme solí.

3. Rýži propláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Vsypeme ji do kastrůlku a zalijeme kokosovým mlékem a 320 ml vody. Osolíme a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme na střední stupeň, rýži přiklopíme poklicí a vaříme 10 minut. Pak teplotu snížíme na nejnižší stupeň a dusíme dalších cca 8 – 10 minut. Rýži odstavíme, odkryjeme a promícháme. Znovu přiklopíme a necháme 5 minut dojít.

4. Mezitím v grilovací pánvi na rozpáleném oleji opečeme porce lososa zprudka z obou stran. Poté maso přendáme do pekáčku a vložíme do trouby předehřáté na 150 °C. Dopékáme asi 10 minut (dle velikosti porcí). Lososa podáváme společně s připravenou salsou a kokosovou rýží. Pokrm můžeme dozdobit lístky koriandru a doplnit kousky zbylé limetky na zakápnutí.

Ingredience

3 stroužky česneku

sůl

2 větší limetky

4 filety lososa (1 kus po 150 g)
1 zralé mango
½ červené papriky
½ červené cibule
1 avokádo (nepříliš měkké)
½ lžičky pokrájené chilli papričky
hrst listů koriandru + na dozdobení
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce olivového oleje + na opékání
320 g jasmínové nebo basmati rýže
370 ml kokosového mléka