10. ledna 2018

Postup

1. Avokádo podélně rozkrojíme, do pecky zakrojíme nůž a vykroutíme ji. Lžící vyloupneme dužinu avokáda ze slupky, vložíme do mísy a vidličkou rozmělníme. Přidáme najemno nakrájená rajčata, cibuli, česnek, nahrubo nasekaný koriandr, olivový olej, promícháme a dochutíme solí s pepřem.

2. Quinou nasypeme do vody, necháme cca 15 minut namočenou, poté ji scedíme a vložíme do osoleného zeleninového vývaru. Uvaříme ji doměkka.

3. Pomeranč a grep oloupeme, nakrájíme na dílky. Granátové jablko rozpůlíme a vyklepeme jednotlivá semínka. Vše přidáme ke quinoe a zlehka promícháme.

4. Lososa očistíme a nakrájíme na čtyři stejně velké kousky. Posypeme sezamovým semínkem, osolíme, opepříme a v pánvi s rozehřátým olejem dozlatova opečeme z obou stran. Pak kousky přendáme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 190 °C cca 7 minut. Pečeného lososa podáváme s avokádovou salsou a quinou.

Ingredience

Salsa:
2 avokáda
150 g rajčat
1 červená cibule
1 stroužek česneku
hrst sekaného koriandru
2 lžíce olivového oleje
sůl
mletý černý pepř

Losos s quinoou:
100 g quinoy
300 ml zeleninového vývaru
1 pomeranč
1 grep
1 granátové jablko
600 g lososa v celku
sezamová semínka na posypání
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce olivového oleje