8. září 2017

Postup

1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Cukety důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které osušíme ubrouskem nebo utěrkou. Pak cibulku i cukety orestujeme na oleji.

2. Přidáme najemno nasekaný tymián a promícháme. Část orestovaných cuket oddělíme do misky a necháme vychladnout. Přidáme k nim žervé, najemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Dobře promícháme.

3. Filet z lososa položíme kůží dolů a podélně ho prokrojíme. Do vzniklého otvoru vložíme cuketovou nádivku. Pak filet poklademe snítami tymiánu a opatrně svážeme provázkem.

4. Plněného lososa dáme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe ho kousky másla, podlijeme bílým vínem a osolíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut. Nakonec přidáme zbylou orestovanou cuketu, prohřejeme a podáváme.

Ingredience

2 jarní cibulky
3 menší cukety
2 lžíce oleje
tymián
50 g žervé
1 bio citron
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce strouhanky
600 g lososa s kůží (filet)
50 g másla
150 ml bílého vína